Volgende foto >       strand 2
Achtergrond tonen

 

U kunt er beslist niet omheen: overal in de provincie Overijssel rijden sinds eind augustus 2010 de opvallende blauwe Syntusbussen met wisselende promotieteksten van Koos Geerds voluit op de achterkant. Op deze manier geeft de provincie alom ruchtbaarheid aan de benoeming van de eerste Dichter-bij-Overijssel.

Koos Geerds, die in januari 2009 voor een termijn van twee jaar werd benoemd tot eerste provinciedichter van Nederland (en misschien wel van de hele wereld!), schrijft en publiceert al vanaf 1980 po√ęzie. Vanaf zijn tweede bundel is zijn vaste uitgever De Arbeiderspers te Amsterdam. Daar zijn tot nu toe zeven dichtbundels van hem verschenen.

Zijn meest befaamde gedicht is het groots getoonzette 'Gods Element', dat al vele pennen in beweging bracht en evenzovele malen werd gebloemleesd. Zijn meest succesvolle dichtbundel is ongetwijfeld Staphorst, waarin het gemengde boerenbedrijf, zoals Geerds dit nog in zijn jeugdjaren in Rouveen/Staphorst meemaakte, is neergezet. Deze bundel is unaniem lof toegezwaaid voor de directe en beeldende stijl, die de gedichten bijzonder toegankelijk maakt.