Volgende foto >       strand 1
Achtergrond tonen

Ontschort- Dialoog met het eiland – een expositie

  • Jan Pieter Gootjes aquarellen
  • Koos Geerds gedichten

Rond de zomervakantie van 2009 hebben Jan Pieter Gootjes en Koos Geerds een artistiek samenwerkingsproject op touw gezet. Gootjes gaat al vijfentwintig jaar iedere zomervakantie naar Schiermonnikoog om daar te aquarelleren. Zijn fascinatie met het eiland leidt steeds opnieuw tot een geheel eigensoortige verrassende collectie schilderijen.

Op uitnodiging van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle zijn Jan Pieter en Koos met elkaar in gesprek gegaan over dit jaarlijkse schilderproject. Geerds schrijft en publiceert sinds 1980 poëzie. Zijn huisuitgever is De Arbeiderspers te Amsterdam. Zijn voorkeur gaat uit naar het schrijven van reeksen gedichten rond eenzelfde thema.

Ze spraken af dat elk zijn eigen serie zou scheppen – Jan Pieter op Schiermonnikoog en Koos aan zijn schrijftafel. Beide series zouden dan naast en door elkaar worden geëxposeerd in het gebouw van de Gereformeerde Hogeschool. Uiteindelijk leverde dit een boeiende reeks van enkele tientallen aquarellen en een even spannende serie van in totaal zevenentwintig sextetten op.

 

lange_banner

 

Beeldspraak communicatievormgeving uit Zwolle heeft vervolgens van alle gedichten prachtige banners gemaakt, die in de Hogeschool zijn opgehangen.

De schilderijen en gedichten zijn onder de titel Dialoog met het Eiland een aantal maanden tentoongesteld (voorjaar 2010). De reacties op de expositie waren zonder meer enthousiast.

 

vierkant_banner

 

Een deel van de gedichten en beelden is verwerkt in je het jaarlijkse afstudeergeschenk voor de studenten van de GH. De vormgeving biedt de mogelijkheid om de gedichten en beelden als een spel naast elkaar te zetten, elkaar te laten beïnvloeden, inspireren en aanvullen.

 

01

05

Het werk van Jan Pieter Gootjes is in zijn atelier en op zijn website www.ateliergootjes.nl te bezichtigen, waar ook het werk van zijn partner Ludie Gootjes-Klamer valt te bewonderen.