Volgende foto >       strand 4
Achtergrond tonen
bundel_staphorst

Staphorst

verschenen: 1998 en 2010 (vermeerderde herdruk)
uitgever: De Arbeiderspers BV te Amsterdam

 

Omschrijving van de uitgever

'God woont niet op het dorp in kamerhoeken 
zoals de spotter denkt, maar overal.

(Joseph Brodsky, Torso)´

De veertig gedichten uit Staphorst van Koos Geerds beleefden in 1998 in korte tijd drie drukken. Maar de bundel, destijds zeer lovend ontvangen, is alweer jaren niet meer leverbaar. Intussen schreef Geerds - Dichter van de Provincie Overijssel - de afgelopen jaren tussen de bedrijven door vijftien nieuwe gedichten over Staphorst. Vandaar deze vermeerderde, nieuwe editie van zijn bekendste bundel, waarin het Staphorster leven van alledag, dat beheerst werd door nuchterheidszin en traditie, godsdienstig besef en oerinstinct, is verbeeld. De hele wereld van het gemengde boerenbedrijf met zijn eigen gewoonten en rituelen, een wereld die niet meer bestaat, doet Geerds herleven, en nog eens herleven.

Koos Geerds in de inleiding van de bundel:

'Staphorst is geschreven als herinnering aan het dorp Rouveen/Staphorst, waar ik van mijn zesde tot mijn zeventiende levensjaar hebt gewoond. De gedichten zijn gebaseerd op persoonlijke indrukken uit deze periode (1954/1965).

Ik draag Staphorst op aan alle dorpsgenoten - die ´van dit boek geen lezer / maar een bladzij zijn´ (Harmen Wind, ´Existentie´, Plaatselijke tijd).´

 

Ansicht

Om de verwachting krijg ik je lief,
waaks boerenmeisje in kuis
autochtoon goed: welk punt des tijds
heeft in je ogen dit verre turen

uitgericht? Aanzicht met groeten
uit Staphorst. Voor wie er niet wezen moet.